Repülőjegy túlfoglalás

tulfoglalas

Mit tehetünk, ha nem fértünk fel a gépre?

Lehet, hogy sokunkban fel sem merül ez a kérdés, pedig bizony előfordulhat, hogy a repülőtéren kiderül, hogy nem férünk fel a gépre.

Hogyan fordulhat ez elő?

A légitársaságoknál bevett szokás a túlfoglalás, az az több repülőjegyet értékesítenek mint ahány hely van az adott gépen. Persze nem arról van szó, hogy a légitársaság át akarna vágni minket. Statisztikailag ugyanis kimutatható, hogy átlagosan hány olyan, érvényes jeggyel rendelkező, utas van, aki nem utazik el. Ennek megfelelően meghatározzák a túlfoglalás mértékét, amivel természetesen a járatok kihasználtságát és ez által a saját bevételüket szeretnék maximalizálni.

Persze egyik légitársaság sem engedheti meg magának, hogy az utasa hoppon maradjon, és ezzel elveszítse a bizalmát. Mindemellett a IATA az az a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség szabályzata is arra kötelezi a légitársaságokat, hogy túlfoglalás esetén szállást és ellátást, vagy alternatív útvonalat biztosítsanak a lemaradt utasoknak.

Amennyiben tehát minden érvényes repülőjeggyel rendelkező utas időben megérkezik és így a túlfoglalás miatt nem férünk fel a gépre, nem kell rögtön elkeseredni, a légitársaságnak kötelessége gondoskodnia rólunk. Itt fontos megjegyeznem, hogy nem minden légitársaság tagja a IATA-nak ezért főként a fapados légitársaságok esetén jobban tesszük, ha ezt ellenőrizzük és elolvassuk az adott társaság ide vonatkozó szabályait, feltételeit.