Franciaországi légikatasztrófa – Hollande: a hét végére befejeződhet az áldozatok azonosítása

Berlin, 2015. március 31., kedd (MTI)  

A hét végére befejeződhet a francia Alpokban az előző héten történt légikatasztrófa áldozatainak azonosítása – mondta a francia államfő kedden Berlinben.

Francois Hollande a német-francia kormánykonzultáció után Angela Merkel német kancellárral közösen tartott sajtótájékoztatón elmondta: a francia belügyminisztertől azt a tájékoztatást kapta, hogy legkésőbb a hét végére valamennyi áldozatot azonosíthatják.

A katasztrófa helyszínén 800-an dolgoznak, köztük különleges katonai egységek és több száz csendőr – mondta a francia köztársasági elnök.

Hozzátette, hogy a Charlie Hebdo című szatirikus hetilap párizsi szerkesztősége ellen januárban elkövetett terrortámadás és a német utasszállító repülőgép tragédiája még inkább összehozta a franciákat és németeket, így egészen különleges “francia-német testvériség” alakult ki.

Angela Merkel köszönetet mondott a francia hatóságoknak a kutató, mentő akcióban végzett áldozatos munkáért, és a katasztrófa helyszínének térségében élőknek, amiért jószívűen, vendégszeretettel és odaadással törődnek az áldozatok hozzátartozóival.

Németország és Franciaország az idei első negyedév próbatételei nyomán az eddiginél is erősebben kapaszkodik össze – emelte ki a német kancellár.

A Germanwings német légitársaság Barcelona-Düsseldorf útvonalon közlekedő Airbus A320-as gépe, fedélzetén 150 emberrel március 24-én délelőtt csapódott hegyoldalnak Franciaország déli részén, az Alpokban. A katasztrófa körülményeinek vizsgálatát vezető marseille-i ügyészség szerint a gép másodpilótája bezárkózott a pilótafülkébe, és valószínűleg szándékosan kormányozta a repülőt a hegyoldalnak.

MTI 2015. március 31., kedd 15:59