Titkos adatgyűjtés – Feljelentést tesz az Airbus csoport ipari kémkedés gyanúja miatt

Berlin, 2015. április 30., csütörtök (MTI)

Feljelentés tesz Németországban az Airbus csoport ipari kémkedés gyanúja miatt az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) és a német szövetségi hírszerző szolgálat (BND) együttműködéséről szóló hírek alapján – számolt be csütörtökön a vállalat szóvivője.

A német-francia légi- és űripari társaság ismeretlen tettes ellen tesz feljelentést és tájékoztatást kér a német kormánytól – mondta az illetékes a Handelsblattnak.
A német üzleti lap online kiadásában megjelent beszámoló szerint a szóvivő elmondta, hogy saját értesüléseik nincsenek, csak a sajtóban megjelent információkkal rendelkeznek, amelyek azonban “nyugtalanítóak”, mert felvetik az ipari kémkedés gyanúját.

Német lapok beszámolói szerint az informatikai hírszerzésre szakosodott NSA évekig visszaélt a BND és közte a terrorellenes küzdelemről 2002-ben kötött megállapodással, és európai célpontok ellen kémkedett a BND rendszerei, adatbázisai révén. A Der Spiegel című hírmagazin hírportálja (Spiegel Online) egy héttel ezelőtt azt írta, hogy az NSA egyebek között az Airbus csoport elődje, az EADS csoport ellen is végezhetett adatgyűjtést, megfigyelést.

A Süddeutsche Zeitung viszont csütörtökön az ügyben indított kormányzati vizsgálat megállapításaira hivatkozva azt írta, hogy az NSA a “politikai” hírszerzésre összepontosított, mások mellett a francia kormány és az Európai Bizottság magas beosztású munkatársait figyelte meg. A vizsgálat során csak elvétve bukkantak célzott ipari kémkedésre utaló jelekre, és az NSA tevékenysége mindenekelőtt azért érintett vállalatokat, mert a szolgálat illegális exportügyletekre utaló adatokat keresett.

MTI 2015. április 30., csütörtök 20:39