Budapesti járatokat is érintett a párizsi légiirányítók sztrájkja

Budapest, 2016. március 21., hétfő (MTI)

Több budapesti járatot is érintett a francia légiirányítók vasárnap kezdett sztrájkja: volt kimaradt járat, és késések is előfordultak – hangzott el az M1 aktuális csatorna hétfő déli Híradójában.


Hardy Mihály, a Budapest Airport kommunikációs igazgatója elmondta: a légitársaságok, ha lehet, igyekeznek elkerülni a francia légteret. A baj az – tette hozzá -, hogy a légiirányítók folytatják sztrájkjukat, így kedden sem lesz “könnyebb az élet”. Hardy Mihály az utazóknak azt ajánlotta, hogy indulás előtt mindképpen tájékozódjanak a légitársaságoknál.

A vasárnap kezdődött – eredetileg 48 órásnak meghirdetett – sztrájkot a légiirányítók harmadik legnagyobb érdekképviselete, az UNSA-ICNA hirdette meg, hogy így tiltakozzon egy újabb elbocsátási terv, valamint a repülésirányítás terén elmaradt beruházások ellen. Az ország légiközlekedési hatósága (DGAC) vasárnap felszólította a légitársaságokat, hogy óvatosságból töröljék az Orly repülőtérről és a Marseille-ből induló járataik harmadát.
Vasárnap a párizsi repülőterek forgalmát drámaian korlátozta az aznap kezdődött sztrájk. Az Orly repülőtéren a járatok csaknem fele kimaradt, a Charles de Gaulle-reptér által kezelt járatoknak pedig mintegy negyven százaléka szenvedett késedelmet a légi kikötő üzemeltetője szerint. Franciaország más repülőterein, így Bordeaux-ban, Lyonban és Marseille-ben is késésekkel kellett számolni.

MTI 2016. március 21., hétfő 12:59