Brüsszeli robbantások – Csehországban is megerősítették a repülőterek és a prágai metró biztonságát

Kokes János, az MTI tudósítója jelenti:
Prága, 2016. március 22., kedd (MTI)

A brüsszeli robbantások következtében kedden délelőtt Csehországban készültségbe helyezték a biztonsági szerveket és a rendőrséget – közölte Milan Chovanec cseh belügyminiszter a Twitteren megjelent bejegyzésében.

Chovanec azt írja, hogy a helyzet komolyságára való tekintettel azonnal találkozott Bohuslav Sobotka miniszterelnökkel, akivel megvitatták a brüsszeli robbantásokat, és a helyzet kiértékelése alapján született meg a döntés a rendőrség és a titkosszolgálatok készültségbe helyezéséről. Korábban Prágában azt jelentették, hogy Sobotka és Chovanec csak kora délután találkozik egymással.
Jozef Bocán, az országos rendőr-főkapitányság szóvivője már kora délelőtt bejelentette, hogy azonnali hatállyal megerősítették a nemzetközi repülőterek és a prágai metró biztonságát.
“Nincsenek olyan értesüléseink, miszerint Csehországban bármiféle veszély fenyegetne” – mondta Bocán újságíróknak. Prágának nincsenek olyan információi sem, hogy a brüsszeli robbantások áldozatai vagy sebesültjei között cseh állampolgárok is lennének – tette hozzá. Ugyanezt írta később a Twitteren a belügyminiszter is.
A prágai Václav Havel repülőtéren, valamint a prágai metró állomásain is tűzszerészek jelentek meg, akik átvizsgálják a terepet – közölte a közszolgálati hírtelevízió. A rendőri felügyelet és jelenlét mindenütt meg lett erősítve.
Bocán szerint pillanatnyilag további intézkedések nincsenek tervezve. “A fokozott biztonsági intézkedéseket a helyzet alakulásától függően fogjuk csak módosítani” – közölte Bocán.

Vezető cseh politikusok délelőtt részvétüket fejezték ki a brüsszeli áldozatok hozzátartozóinak, elítélték a történteket, s egybehangzóan azt hangsúlyozták, hogy a terroristák előtt nem szabad meghátrálni.

MTI 2016. március 22., kedd 11:40