Brüsszeli robbantások – Megerősítették az általános biztonsági intézkedéseket Ausztriában

Gräf Szilvia, az MTI tudósítója jelenti:
Bécs, 2016. március 22., kedd (MTI)

Ausztriában megerősítették az általános biztonsági intézkedéseket a keddi brüsszeli robbantásokkal összefüggésben – közölte az osztrák belügyminisztérium szóvivője.
Karl-Heinz Grundböck elmondta, hogy a köztereken, illetve főleg a repülőtereken és a tömegközlekedési eszközökön fokozták a rendőri jelenlétet.


Kedden összesen tizenkét menetrend szerinti repülőjárat közlekedett volna Bécs és Brüsszel között, ezek közül kettő felszállt, a többi tízet törölték. Az osztrák fővárosból reggel 7 órakor indult egy gép Brüsszelbe, amely azonban Frankfurtban tudott csak leszállni, Bécsben pedig röviddel fél kilenc után landolt egy, a belga fővárosból érkező gép.
A belügyi tárca szóvivőjének tájékoztatása szerint az osztrák hatóságok folyamatos kapcsolatban állnak a belgiumi illetékesekkel. A robbantásoknak jelen állás szerint nincs osztrák áldozatuk. A külügyminisztérium az utazókat arra kéri, hogy a helyi hatóságok biztonsági utasításait kövessék, és informálódjanak az aktuális helyzetről.
Werner Faymann osztrák kancellár és Reinhold Mitterlehner alkancellár közös közleményben ítélte el a Brüsszelben történteket, gyáva és barbár tettnek nevezve a merényleteket, és az európai demokratikus értékek közös védelmére szólítottak fel.
Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter közleményében megdöbbenését fejezte ki a robbantásokkal kapcsolatban, és arról tájékoztatott, hogy a bécsi külügyminisztériumban válságtörzset állítottak fel.

MTI 2016. március 22., kedd 12:02